Μένει η ψήφιση από τη Βουλή!
18 Μαΐου 2008 από M@ri@nn@Πάει και ο ΟΤΕ… Αυτό ήταν… Η ιστορία θα δείξει αν ήταν τελικά καλή η κακή η κίνηση, αν και οι μόνοι που βλέπω ότι παραπονιούνται είναι αυτοί που δούλευαν μέσα και η αντιπολίτευση. Οι πρώτοι προφανώς βλέπουν τον κίνδυνο του Ιδιωτικού Υπαλλήλου να έρχεται.. Τέλος πια στις αναπαυτικές καρέκλες χωρίς να κάνουμε τίποτα και να πληρώνει ο Ελληνικός λαός, τέρμα τα βίσματα, τέρμα οι μίζες κτλ. Εχθές κιόλας μιλούσα με έναν απλό πολίτη και μου έλεγε χαρακτηριστικά:
“Επιτέλους! Να δούμε και μια άσπρη μέρα. Εγώ για να βάλουν τηλέφωνο στο σπίτι μου πλήρωσα το 1983 4.000 δρχ που ήταν η αίτηση και άλλες 50.000 σε μίζες! Συνολικά 2 μισθούς δηλαδή για τότε!”
Τελικά νομίζω τον απλό πολίτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει τον ΟΤΕ και ποιος το management, εάν ο πρόεδρος είναι Έλληνας ή Γερμανός, αν έχουμε το 25% ή το 100%, αν η forthent είναι Ελληνική ή Αραβική κτλ! Τον ενδιαφέρει ο πάροχος που έχει επιλέξει να τον εξυπηρετεί χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία και τα τιμολόγια να φτάσουν επιτέλους τα Ευρωπαϊκά και να συμβαδίζουν αναλογικά με τους μισθούς τους.
Νομίζετε ότι αν έρθει μια εταιρία από την Μαδαγασκάρη και πουλήσει φωνή και ιντερνετ στη μισή τιμή, ο Έλληνας θα ψωνίζει από τον ΟΤΕ επειδή έχει Έλληνα διευθύνων σύμβουλο ή επειδή το management το έχει το δημόσιο???? Μα αυτό είναι που θέλει να αποφύγει! Πλέον η λέξη δημόσιο είναι συνώνυμη με τις λέξεις ταλαιπωρία, ουρές κτλ!
Τι πάθαμε που δώσαμε το αεροδρόμιο στους Γερμανούς? Τίποτα! Το είχαμε στην ώρα του και ακόμα και σήμερα είναι σαν να φτιάχτηκε εχθές. Είναι πάντα πεντακάθαρο, ποτέ δεν έχω δει μια αφίσα κολλημένη σε τοίχο, ούτε γραμμένο κάτι με σπρέϊ.
Φαντάζεστε να ήταν του δημοσίου, να πηγαίναμε στο check in και να μας έλεγαν να ανεβούμε πρώτα στον τρίτο για πρωτόκολλο?
Μαΐου 21st, 2008 at 14:47
Ωραία τοποθέτηση. Συμφωνώ απόλυτα άν και φοβάμαι να φέρω στο μυαλό μου την εικόνα από την τελευταία σου παράγραφο [αν και για το Ελληνικό δημόσιο όλα είναι πιθανά].
Ο καταναλωτής ζητά και αναμένει από τον πωλητή, προϊόντος ή υπηρεσίας, την εξυπηρέτηση την οποία ο δεύτερος υποστηρίζει ότι παρέχει. Αν αποδειχθεί απλά ένα διαφημιστικό τρίκ, τότε σίγουρα θα έχει το αντίστοιχο αρνητικό αποτέλεσμα.
Ο ΟΤΕ δεν αποτελεί εξαίρεση. Είτε το θέλουμε είτε όχι, θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός, να παρέχει σύγχονες υπηρεσίες, να αναπτύξει τις τεχνολογικές του υποδομές, να εξασφαλίσει τις επενδύσεις του σε γείτονες χώρες και όλα αυτά σε ένα πολύ ανταγωνιστικό, διεθνές περιβάλλον. Για να τα κάνει όλα αυτά, χρειάζεται ισχυρούς συνεργάτες/εταίρους. Φτάνει το τελικό αποτέλεσμα να λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή. Συγκρίνετε λίγο τιμές για home users στο website της DT/T-Mobile με τις αντίστοιχες του ΟΤΕ, σαν ένα απλό παράδειγμα έστω και αν το κόστος ζωής στις δύο χώρες είναι διαφορετικό.
Και ένα προσωπικό παράδειγμα. Αναβάθμιση της broadband σύνδεσης ΟΤΕ έγινε μέσα σε λίγες ώρες [αίτηση έγινε χθές απόγευμα στις 7.20μμ, η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι ήδη η αναβάθμιση έγινε]. Σιγά τα ωά θα μου πείτε και ότι το τυχαίο περιστατικό δεν είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ΟΤΕ με DT. Ομως, για τον τελικό καταναλωτή, αυτή είναι η εξυπηρέτηση που αναμένει και ζητά. Τί λέτε?
Μαΐου 21st, 2008 at 15:34
Συμφωνώ απολύτως! Αυτή την εξυπηρέτηση θα επιθυμούσα για όλες τις υπηρεσίες που πληρώνω!
Έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνω την πρόταση “Αχ Ελλαδάρα“ εντελώς σαρκαστικά κάθε φορά που για διαφορετικό λόγο έρχομαι αντιμέτωπη με γραφειοκρατία και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις!
Και ολοκληρώνω με ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από Πορτογαλία που σχετίζεται με τη σταθερή τηλεφωνία δημόσιας φύσης:
Το 2006 ένας φίλος μου Πορτογάλος προς μεγάλη μου έκπληξη, μου περιέγραψε την έντονη αντίδραση του λαού και το κοινώς “κράξιμο” που δέχθηκε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας από τα κανάλια επειδή το πάγιο του αντίστοιχου ΟΤΕ για τη χώρα έφτανε τα €7 ευρώ το μήνα!!σε σύγκριση με τις ιδιωτικές εταιρίες αυτό το πόσο ήτανε εξωφρενικό!
Ο κόσμος μιλούσε για απίστευτη εκμετάλευση και είχε γίνει σάλος, τουλάχιστον αυτό μου έδειχνε με τον τρόπο ποΥ μου το περιέγραφε!
Το 2006 στην Πορτογαλία το broadband το ξέρανε ήδη καιρό, οι πολίτες απολαμβάνανε ήδη πακέτα τύπου σταθερό κινητό ντερνετ τηλεόραση και μην μπω και σε άλλους τομείς όπως φυσικό αέριο! Ο βασικός μισθός στην Πορτογαλία είναι χαμηλότερος από τον δικό μας .. ο καθαρός τότε 450 αν δεν κάνω λάθος!
Ξέφυγα λίγο αλλά τι να κάνεις..
Μαΐου 27th, 2008 at 00:29
ΣΥΝΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ…
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΑΝ ΟΜΩΣ ΨΑΞΕΙΣ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.
ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ..
ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ NA TO ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΕΙ .
ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΑΗΡΕΣΙΕΣ.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΤΕ ΣΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ( ΠΕΙΡΑΙΑ-ΠΑΤΡΑΣ ΚΤΛ) ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΤΟ ΑΦHΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟ POST.
να εισαι καλα , καλο το post σου.
Ιουνίου 18th, 2008 at 02:02
egw lew na anatheorisete.
ellinikes eteries san ton OTE den yparxoun k afou skeftoume to dsl mas sto spiti (pou apo ton OTE einai to pleon axiopisto) kalo einai epita na skeftoume k to kalo tis xwras.
Ιουνίου 19th, 2008 at 09:54
Τη χώρα μας μαστίζουν σύγχρονες επιδημίες, όπως η ακρίβεια,η γενιά των 700€, οι χαμηλές συντάξεις, η κακή εκπαίδευση κτλ.
Συμφωνώ ότι πρέπει όλοι να σκεφτούμε το καλό της χώρας μας αλλά να σκεφτούμε και το καλό των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, πληρώνουν φόρους, καταναλώνουν κ.ο.κ σε αυτήν.
Για το λόγο αυτό δεν πιστεύω ότι η κίνηση αυτή θα έχει άσχημες επιπτώσεις για τους καθημερινούς ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν παλεύοντας καθημερινά με την ακρίβεια αμοιβόμενοι μετριότατα για την εργασίας τους.
Είναι καιρός ο ΟΤΕ να γίνει ανταγωνιστικός και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για τους καταναλωτές. Να πέσουν οι τιμές και να αυξηθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Αυγούστου 28th, 2008 at 08:59
Μαριανα, δεν υπαρχει γενια των 700 ευρω, υπαρχει γενια του frappe, τσιγαρο, ταβλι. Για μια τετοια γενια τα 700 ειναι παρα πολλα, περισευουνε και ρεστα.
Αν και δεν βλεπω την σχεση ΟΤΕ με μισθους. Πιστεύω πως καλα εκανε και πουληθηκε, ελπιζω να γινουνε ολα ετσι. Ακομα και εσωτερικα του ΟΤΕ οποιος αξιζει εχει καριερα, αλλιως… παρεα με τους υπολοιπους για frappe.
Αυγούστου 28th, 2008 at 09:36
Έχει τόση σχέση με τους μισθούς όσο έχουν και τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που καταναλώνουμε.. απλά μειώνουν το τελικό ποσό που μένει στην τσέπη μας!
Αποτελούν έξοδο και αυτή η πώληση σημαίνει ευκαιρία στη μείωση του κόστους για τον καταναλωτή και στην αύξηση της ποιότητας της προσφερόμενης υπηρεσίας!
Για τη γενιά των 700, άκουσε με υπάρχει! Και ανάμεσα σε αυτούς που πίνουν το φραπεδάκι, είναι και αυτοί που σερβίρουν το καφεδάκι και αποτελεί πολλές φορές τη δεύτερη τους δουλειά!
Αλλά ας μη μείνουμε σε αυτό …
εμείς deep down τα έξοδα να κοιτάμε να μειώσουμε!
Αυγούστου 28th, 2008 at 18:16
ο σερβιτορος ομως που κανει την δευτερη δουλεια δεν ανηκει στην γενια των 700 ευρω. Αλλα αμα τον ομαδοποιησουμε… ισως να παει στην γενια των 14 ωρων.
Αυτο ειναι το προβλημα, αντι να κοιταμε να κανουμε αυξηση του κεφαλαιου.. κανουμε μειωση εξοδων. Αληθεια ποσοι απο εμας ειπανε την τελευταια 5ετια.. εχω 1000ευρω στην ακρη, πως θα τα κανω 1300 αντι να παω διακοπες?
Τεσπα, τωρα που ο ΟΤΕ θα γινει πιο ανταγωνιστικος… θα μας μεινουνε 10ευρω στη τσεπη παραπανω…