Τελικά τι θέλω από μια ιστοσελίδα? Θα μου πει κάποιος??
27 Αυγούστου 2008 από M@ri@nn@Το πιο συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζω είναι η τάση του να χρεώνει κάποιος υπηρεσίες όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Έχω συναντήσει περιπτώσεις όπου στην περιγραφή μιας εταιρίας και μιας ανάγκης ενός πελάτη κάποιος από την περιφέρεια δίνει τιμή 500 ευρώ και κάποιος από Αθήνα 21.000 ευρώ για το ίδιο ακριβώς έργο (φυσικά με διαφορετικούς χρόνους υλοποίησης, γιατί άραγε..??).
Εδώ έρχεται και “δένει” η ανάγκη ενός ενδιάμεσου που θα πρέπει να μπορεί να συμβουλέψει τον πελάτη διάφορα πράγματάκια έτσι ώστε να μπει “ομαλά” στην παγκοσμιοποίηση του διαδικτύου και όχι the hard way! Αυτό που εννοώ είναι ότι πολλές φορές μας προτείνουν λύσεις και υπηρεσίες που δεν είναι ούτε του παρόντως αλλά και ούτε για μας, μόνο και μόνο για να ανεβάσουν το κόστος (τώρα που το σκέφτομαι αυτό συμβαίνει και στα συμβατικά καταστήματα).
Δεν θα ήταν καλό να υπήρχε μια υπηρεσία που να ονομάζεται “Τι χρειάζεται πραγματικά η επιχείρησή μου” και να πληρώνω ένα μικρό ποσό πχ 100 ευρώ και κάποιος να μου φτιάχνει έναν φάκελο με:
- Μια εισαγωγή με το αντικείμενο και τις δυνατότητες του διαδικτύου στον τομέα μου
- Μια ενημέρωση με τι υπάρχει αυτή τη στιγμή και τι κάνουν οι ανταγωνιστές μου
- Ποια είναι η τάση της αγοράς και άλλα trends του κλάδου μου
- Μια συγκεκριμένη πρόταση που να υπάρχει επιχειρηματολογία για τα do και τα don’t
- Μια mini οικονομική μελέτη για το πόσο “κανονικά” θα κόστιζε κάτι τέτοιο σε τιμές Γης και όχι Άρη
Το επόμενο βήμα είναι η έρευνα αγοράς για την υλοποίηση της πρότασης, χωρίς άγχος για οικονομικά και άλλα παρατράγουδα!
Μήπως να το ρίξω στο Brainstorming Bowl ??
Αυγούστου 28th, 2008 at 08:25
Αυτή την σκέψη την είχα κάνει πριν μερικά χρόνια, την προσφέρω ως έξτρα υπηρεσία, και το μόνο που αντιμετωπίζω είναι καχυποψία. Ευτυχώς από τους νεότερους, ηλικιακά, ανθρώπους υπάρχει καλύτερη προσέγγιση σε αυτό το θέμα.
Επίσης υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα ως προς την εχεμύθεια για τις τιμές. Διότι φαντάζομαι τις τιμές της usableweb θα πεις, Όχι τις δικές μου που δίνω το ίδιο σε φτηνότερη τιμή. Επίσης, που ξέρεις εσύ τι τιμές δίνουνε 7-8 διαφορετικές εταιρίες? Ξεκινάμε espionage?
Διότι κακά τα ψέματα, αν εσύ δώσεις τιμή 500 ευρώ και σύμφωνα με την αναφορά σου κάποιος άλλος δώσει 300 ευρώ, δυστυχώς βγήκες από το παιχνίδι με απευθείας κόκκινη κάρτα. Άσε, που θα υπάρχει φαγούρα για τα 100 ευρω (λεμε τώρα)της αναφοράς.
Όσον αφορά την τιμή μιας τέτοιας είδους αναφοράς με τα στοιχεία που λες ότι θα εμπεριέχονται μάλλον ξέχασες να βάλεις μερικά μηδενικά.
Σε περίπτωση που θες να αναφέρεις τι είναι το forum, guestbook, SEO κτλ και ποια είναι τα πλεονεκτήματα στην επιχείρηση του (λες και είναι διαφορετικά αυτού που πουλάει μανταλάκια ή αυτού που πουλάει διαμάντια) τότε μάλλον πολύ ακριβά την χρεώνεις την φωτοτυπία.
Μόνο θετικά μπορείς να δεις από μια τέτοια κίνηση και εν συντομία, ξέρεις τι παίζει στην αγορά από τιμές και αναπροσαρμόζεις την τιμολογιακή σου πολιτική, είσαι αντικειμενικός στα μάτια του πελάτη, έχεις το πάνω χέρι στις πρόσφορες, ώστε να δώσεις κάτι καλύτερο / ενδιάμεσο.
Το να κάτσεις να ασχοληθείς με το τι χρεώνει ο άλλος και το τι κάνει υπάρχουνε πολλές θεωρίες, κατινιά, εξέλιξη, αντίληψη αγοράς, ανταγωνιστικότητα κλπ.
Και μια μικρή παρατήρηση όσον αφορά τις τιμές. Ο καθένας δίνει τιμές με τα προσόντα του και τις δυνατότητες του. Εάν ο πελάτης, ο μέσος έλληνας επιχειρηματίας, θέλει ένα e-shop τότε με λιγότερα από 10κλικ και 500 ευρουλάκια του έχεις στήσει ένα ωραίο open source έστω και custom. Εάν θέλει όμως ένα e-shop.gr τότε όχι μόνο 500 και 21.000 δεν θα φτάσουνε αλλά ούτε υποθήκη όλα τα περιουσιακά του στοιχεία δεν θα αρκούνε.
Υπάρχουνε site που ο πελάτης κλαιει.. και τα 500 ευρω αλλά και την ετήσια συντήρηση, Αλλά υπάρχουνε και site που κάνουνε το ίδιο ακριβώς πράγμα αλλά και είναι στην ίδια πλατφόρμα με του “μοιρολογητή” με τις μόνες διαφορές ότι πλήρωσε 50.000 και πίνει νερό στο όνομα αυτού που του τα πήρε.
Και για να κλείσω, σίγουρα αυτός που φτιάχνει sites των 500 ευρω δεν μπορεί να κάνει report και να φτάσει την παραγωγικότητα αυτού με τα 21000. Για την ίδια υπόθεση ένας δικηγόρος θα σου πει 500 ευρω αλλά Κουγιας / Λυκουρεζος 5000 ευρω.
Αυγούστου 31st, 2008 at 20:20
Σε αυτο εχεις δικαιο φιλε μου,υπαρχουν “πολυ” στο χωρο που δινουνε υπηρεσιες και μετα κλαινε τα λεφτα τους γιατι θα πανε σε αλλον web designer κ θα τους πει καλυτερα να το κανουμε απ την αρχη γιατι αυτο ειναι χαλια η ειναι στατικο και δεν σε συμφερει(να πληρωνεις να στο συντηρουνε..αρθρα κτλ)
Εγω ειμαι νέος στο χωρο αλλα βλέπω καποια ατομα να κανουν χαλια δουλεια και να εχουνε προτασεις για νέα σιτες και αμα τα δεις…αστο καλυτερα δν θελω να πω,…..
Στην Ελλαδα θα βρεις κ φθηνο κ ακριβω αλλα δυστυχως πολλες φορες οι πιο πολλοι πληρωνουν τους ασχετους.
Σεπτεμβρίου 4th, 2008 at 01:17
δεν υπαρχει ωραιο και ασχημο site. υπαρχει αποδεκτο και μη αποδεκτο. Αυτο που ξετρελενει εσενα δεν σημαινει πως ξετρελενει και εμενα, αλλα σιγουρα δεν θα ειναι ασχημο
Οσον αφορα το site, μερικες φορες ο πελατης δεν ξερει τι θελει, ή τουλαχιστον δεν εχει προσδοκιες. Το κανει σαν την επαγγελματικη καρτα ας πουμε.
Ενα site που ειναι ασχημο οπτικα μπορει να κανει παπαδες απο development, αλλα εσυ δεν το βλεπεις. Ισως να φταιει και η ματαιοδοξια λιγο, που αντι να κανει το front end ενας ειδημων στα γραφικα ή καποιος που να ξερει απο HCI (human computer interaction) το κανει και ο developer.
Επισης μπορει να φταινε και οι ετερειες που ζητανε ατομο που να ξερει… web design, web development, project management, photoshop, illustrator, php, SQL. Εμ.. αμα με παρουνε και δουλεψω για 2-3 χρονια μετα ποιος φταιει που εγω θεωρω τον εαυτο μου εταιρια?
Τεσπα, συζητηση που δεν τελειωνει ποτε… Καλη σταδιοδρομια και κουραγιο σου ευχομαι.
Σεπτεμβρίου 4th, 2008 at 16:18
Το να δεις τι χρεώνει ο άλλος, είναι και κακό και καλό. Δεν είναι απαραίτητο κατινιά! Είναι η έρευνα αγοράς στη γλώσσα του πελάτη
Πάντως συμφωνώ ότι οι περισσότερες εταιρίες είναι one-man-show! Και επίσης συνεχώς ξετρυπώνουν καινούργιες
Μαρτίου 20th, 2010 at 17:38
Καλησπέρα σας,
Η εταιρεία μου είναι εταιρεία σχεδιασμού Ιστοσελίδων,οπότε μπορώ να σας πω κάποιες εμπεριστατωμένες απόψεις, αφού το θέμα που συζητάτε, καλούμαι να το λύσω με όλους μου τους πελάτες.Όσον αφορά τις τιμές, έχει να κάνει και με την τεχνολογία που χρησιμοποιείς πχ αν είναι flash, αλλά και από των όγκο των δεδομένων που χρειάζεται να αναρτηθούν διότι είναι εργατοώρες που δαπανόνται.
Άμεση σύγκριση μεταξύ τιμών από διάφορες εταιρείες δε μπορείς να κάνεις,δε μιλάμε για πατάτες που πάνω κάτω είναι ίδιες παντου, μιλάμε για Ιστοσελίδα που είναι η εικόνα της επιχείρησης, τα γραφικά είναι που κάνουν τη διαφορά και κάνουν μια σελίδα από μέτρια σε καλή.Το άριστο δε το πιανεις ποτε, γιατι πρεπει να κινηθείς και με τα γουστα του πελάτη, οποτε είναι υποκειμενικό.
Απλά, αυτά που πρέπει να προσέχει κάποιος, είναι:
1.καταρχάς να πηγαίνει σε εταιρείες που δεσμέυοντε για το έργο που θα παραδόσουν, αφού οι πιτσιρικάδες είναι άπειροι και αποιροι και αν τους χρειαστείς για κάποια αλλαγή μπορεί και να μη τους βρίσκει.
2.Οι εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαιο για όσα λένε πως θα φτιάξουν και να μην παραδίδουν τίποτα λιγότερο
3.Όσον αφορά το να πληρώνεις κάποιον για να σου ανεβάζει αυτά που θέλεις,αν και εγώ το παρέχω δωρέαν, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, σου λύνει τα χέρια και σε βοηθα πολύ, αρκεί να μη χρειάζεται να πληρώσεις τα τρελά χρήματα.
4.Η εταιρεία να σου κάνει τη μελέτη.Αυτό δηλαδή που λες πως θα έδινες 100 ευρώ, υπάρχουν εταιρείες που το παρέχουν με την προσφορά.
5.Να υπάρχει επικοινωνία με την εταιρεία,να μπορείς να μιλήσεις για κάποιο πρόβλημα που μπορείς να έχεις.
Αυτά εν ολίγης. Ελπίζω να βοήθησα λίγο στη συζήτησή. Αυτή είναι η άποψή μου, και έτσι λειτουργώ πραγματικά, για να καταλαβαίνει ο πελάτης τί είναι αυτό που χρειάζεται και γιατί το πληρώνει.