Το πιο συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζω είναι η τάση του να χρεώνει κάποιος υπηρεσίες όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Έχω συναντήσει περιπτώσεις όπου στην περιγραφή μιας εταιρίας και μιας ανάγκης ενός πελάτη κάποιος από την περιφέρεια δίνει τιμή 500 ευρώ και κάποιος από Αθήνα 21.000 ευρώ για το ίδιο ακριβώς έργο (φυσικά με διαφορετικούς χρόνους υλοποίησης, γιατί άραγε..??).

Εδώ έρχεται και “δένει” η ανάγκη ενός ενδιάμεσου που θα πρέπει να μπορεί να συμβουλέψει τον πελάτη διάφορα πράγματάκια έτσι ώστε να μπει “ομαλά” στην παγκοσμιοποίηση του διαδικτύου και όχι the hard way! Αυτό που εννοώ είναι ότι πολλές φορές μας προτείνουν λύσεις και υπηρεσίες που δεν είναι ούτε του παρόντως αλλά και ούτε για μας, μόνο και μόνο για να ανεβάσουν το κόστος (τώρα που το σκέφτομαι αυτό συμβαίνει και στα συμβατικά καταστήματα).

Δεν θα ήταν καλό να υπήρχε μια υπηρεσία που να ονομάζεται “Τι χρειάζεται πραγματικά η επιχείρησή μου” και να πληρώνω ένα μικρό ποσό πχ 100 ευρώ και κάποιος να μου φτιάχνει έναν φάκελο με:

  • Μια εισαγωγή με το αντικείμενο και τις δυνατότητες του διαδικτύου στον τομέα μου
  • Μια ενημέρωση με τι υπάρχει αυτή τη στιγμή και τι κάνουν οι ανταγωνιστές μου
  • Ποια είναι η τάση της αγοράς και άλλα trends του κλάδου μου
  • Μια συγκεκριμένη πρόταση που να υπάρχει επιχειρηματολογία για τα do και τα don’t
  • Μια mini οικονομική μελέτη για το πόσο “κανονικά” θα κόστιζε κάτι τέτοιο σε τιμές Γης και όχι Άρη

Το επόμενο βήμα είναι η έρευνα αγοράς για την υλοποίηση της πρότασης, χωρίς άγχος για οικονομικά και άλλα παρατράγουδα!

Μήπως να το ρίξω στο Brainstorming Bowl ?? :)